Lezen&Luisteren: Kerstboeken

2017-07-03 21.16.34

2017-08-10 10.38.15

Toen BAM uit huis werd gehaald, was het echt zomers weer. De zon stond te branden in een periode dat we graag roedelwandelingen op het strand hadden willen maken. Lamgeslagen waren we, met een BAMvormige leegte op de bank en een hart dat bloedde. Al eerder heb ik verteld dat we iedere nacht zaten te Netflixen om te kunnen slapen en dat ons dagritme volslagen in de war was. Daarom hebben we BAMs beste vriend en grote broer te logeren. Nu moet ik wel uit bed komen.

Als ik alleen op de bank zat of in bed lag, ging ik lezen. Niet zomaar boeken, maar kerstromans. Want ik zat te puffen in de hitte en ik hoopte het koud te krijgen van al die minutieuze beschrijvingen van schilderachtige dorpjes die bedekt waren onder een laag sneeuw. Ook wilde ik alleen maar happy endings lezen- iedereen aan de man of vrouw of in ieder geval stikgelukkig. Bouquetromans in de sneeuw.

Uiteindelijk heb ik er tot nu toe 32 gelezen. Het project was zo erg dat ik tussendoor nog twee boeken over moord en doodslag heb weggewerkt. Dat was een welkome afleiding na al die voorspelbare verhalen waar ik soms letterlijk misselijk van werd. Toevallig heb ik al de schurft aan de kerstdagen omdat je dan geacht wordt liefde en affectie te veinzen voor mensen die jou de rest van het jaar links laten liggen. Al dat gevreet staat me eveneens tegen. Dan moet je die kerstboeken helemaal niet lezen. Soms staan er nog recepten in ook.

Tijdens het lezen heb ik korte notities gemaakt. Vaak las ik een kerstaflevering uit een lange serie die ik echt niet meer ga lezen. Niet alleen omdat ik dan al wist wie met wie eindigde, maar ook omdat bijna alles behoorlijk slecht geschreven was. Zo voorspelbaar- zodra een personage geïntroduceerd werd, wist ik al wie ermee aan de haal ging. Ook de onvermijdelijke problemen zag ik van mijlenver aankomen. Verwikkelingen die zo stupide zijn dat zelf een soapscenarist er de vingers niet aan brandt.

Er waren een paar stoere verhalen bij waarin een kogel werd afgevuurd en meer dan één boek bleek pure porno. Er zijn enkele uitzonderingen -zie mijn GoodReads pagina-, maar vrijwel alles was bagger. Het was de bedoeling dat ik kerstboeken zou blijven lezen tot BAM terug was, maar ik geef het op. Wat BAM betreft zijn we strijdlustiger dan ooit, maar ik kan geen kerstverhaal meer lezen. Straks open ik een boek van Karin Slaughter. Haar achternaam zegt het al- van deze auteur hoef ik geen suikerzoet verhaal te verwachten.

4 gedachten over “Lezen&Luisteren: Kerstboeken

 1. Linda

  Jemig, vind t knap van je, kerstboeken!! Erg hé, als je al weet hoe het gaat aflopen, dan lijken ze allemaal op elkaar..dan word je op een gegeven moment alleen maar boos, als ze allemaal zo gezellig en gelukkig zijn en nergens problemen..dat is even fijn, maar na een stuk of tig komt t je neus uit

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Natuurlijk komen er ook nare dingen voor in deze boeken. Maar de manier waarop ze opgelost worden….. Te ongeloofwaardig! Ik ga voorlopig geen kerstbomen meer lezen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>