Lezen&Luisteren: Kinderboekenweek 2019

dav

Nadat we gisteren met de meisjes hadden gewandeld, ging ik snel naar de boekhandel. Want de Kinderboekenweek was net begonnen en ik wilde snel een paar boeken kopen om snel in te beginnen. Helaas hebben we geen kinderboekenwinkel in het dorp en ook geen echte boekhandel. Maar goed, er is toch een bescheiden assortiment waaruit ik kon kiezen.

dav

Er komt in de Kinderboekenweek altijd een prentenboek uit. Het boek van dit jaar werd geschreven door astronaut André Kuipers en geïllustreerd door Natascha Stenvert. Het verhaal gaat over een hond die per ongeluk in een raket richting de maan wordt geschoten. Dan moeten twee kinderen en een muis in actie komen. Niet alle tekeningen vind ik mooi- de hoofdpersonen spreken me ook niet aan.

Het fraaist vind ik de achtergrond waarop veel te zien is. Er zit ook een uitklapbare bladzijde in en die zou ik wel uit het boek willen halen om het ergens op te hangen. Er zijn meer boeken over het astronautje en die ga ik niet kopen. Dit boek zou overigens wel in iedere schoolbibliotheek moeten staan, net alle Kinderboekenweekprentenboeken. Omdat ik erg benieuwd ben wat kinderen ervan vinden, bewaar ik het voor eventuele oppaskinderen en kleinkinderen.

dav

Eerlijk gezegd viel ik op de groene kleur en de illustratie en toen pas zag ik dat het boek werd geschreven door een BN-er en zijn echtgenote. Meestal heb ik het idee dat zulke boeken stiekem worden geschreven door een ghostwriter. Maar nadat ik zo genoot van het eerste boek van Jochem Myjer besloot ik Elvis&Jones aan te schaffen. Want ook Jeroen van Koningsbrugge is goed met woorden.

Het gebonden boek heeft zelfs een leeslint. Perfect als je dit boek gaat voorlezen. Ook eindigt ieder hoofdstuk met een bescheiden cliffhanger. Daar ga je flink van doorlezen. De hoofdpersonen zijn leuk. Vooral niet perfect en dat maakt het leuk. Het gaat over twee kinderen die op zolder een briefje vinden dat tot een speurtocht leidt. Spannend, maar vooral niet overdreven. Je kunt je goed voorstellen dat “gewone” kinderen zo’n avontuur aangaan.

Het boek heeft me goed vermaakt. Het zou goed kunnen dat de auteurs al minstens één vervolg gepland hebben en ik denk dat ik dat boek ook zeker ga lezen. Het taalgebruik in dit boek past goed bij de belevingswereld van kinderen. Vraag me niet van welke leeftijd, want ik heb daar natuurlijk geen verstand van. Maar mij hadden ze dit boek vroeger best voor mogen lezen. Ook had ik toen waarschijnlijk ook genoten van de illustraties, vooral die op de schutbladen.

dav

 

Het Kinderboekenweekgeschenk is van Anna Woltz. Van haar heb ik al eerder iets gelezen en ik ben van plan nog meer boeken van haar te bemachtigen. Want ik vind Haaientanden een prachtig boek. In nog geen 100 bladzijde wordt verteld over twee kinderen die van huis weggefietst zijn. Ze hebben er allebei hun eigen redenen voor. Die zijn best heftig en ik kan me dan ook goed voorstellen dat je er dan even tussenuit wilt.

Gelukkig kunnen de hoofdpersonen zich goed redden. Want ze maken als echte kinderen van de 21e eeuw gebruik van een mobiele telefoon om hun ouders te doen geloven dat ze bij een vriend of vriendin zijn. Het is mooi om te lezen waarom de kinderen een nachtje weg wilden. Zonder dat het verhaal een tranentrekker wordt. Het boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek: Reis mee!

Nou, ik ben weer blij met mijn Kinderboekenweekaankopen. Het is maar goed dat ik geen geweldige boekhandel in de buurt heb, want ik heb zin om nog veel meer goede jeugdboeken te lezen. Hopelijk zijn er nog veel meer mensen die dat hebben, want ik vind dat er veel meer goede kinderboeken moeten worden geschreven.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Kinderboekenweek 2019

 1. Linda

  Wat fijn dat je weer mooie boeken hebt, al blijft het me verbazen dat je ook kinderboeken leest..je bent echt een boekenwurm :)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik ben dol op kinderboeken. Een goed geschreven boek brengt me terug naar vroeger. Toen mijn brein nog anders werkte en ikke wereld anders zag.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>