Lezen&Luisteren: Kostschool

inCollage_20201111_204352642

Als kind was ik helemaal verslingerd aan de kostschoolboeken van Enid Blyton. De serie over De Dolle Tweeling was favoriet, maar ook de avonturen van Pitty heb ik verslonden. Een paar jaar geleden heb ik beide reeksen herlezen en toen realiseerde ik me dat ze de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan.

De afgelopen weken ben ik weer ik de kostschoolseries gedoken. Het zijn spannende boeken waarin misdaden opgelost worden en toevallig spelen beide series zich bijna een eeuw geleden af. Echt veel merk je daar niet van. Niemand heeft een smartphone en men kijkt geen televisie, maar dat is zo’n beetje het enige dat duidelijk maakt dat het allemaal niet in deze tijd gebeurt.

De serie over de tweeling Scarlet en Ivy gaat behalve over het oplossen van misdaden ook over het leven van hun overleden moeder en de bijna onvermijdelijke nare stiefmoeder. En het onsmakelijke voedsel dat ze voorgeschoteld krijgen op hun school. Er zijn niet al te veel nachtelijke feestjes met veel snoep en er zijn niet erg veel ruzies met schoolgenootjes.

Het doet soms wat gothisch aan en kan me niet voorstellen dat er een verfilming in zit. In mijn jeugd heb ik dit soort verhalen vaker in televisieserievorm gezien. Met naargeestige kastelen en gemene volwassenen. Nu zal dat vast veel te ouderwets zijn.  Maar ik heb de zes boeken van Sophie Cleverly met plezier gelezen.

Op dit moment zit ik middenin de Murder most unladylike serie van Robin Stevens. Ook deze serie speelt zich af in tijdens die lang achter ons liggen. Net voor de Tweede Wereldoorlog om precies te zijn. De hoofdpersonen zijn Daisy Wells en Hazel Wong. Niet alle mysteries spelen zich af op hun kostschool. Waar net als in alle bovengenoemde boeken rollen zijn voor een Matron, de dame die zorgt voor het welzijn van de leerlingen, en een Mamzelle, de lerares Frans.

Inmiddels ben ik blij dat ik niet op een kostschool heb gezeten, want ik denk niet dat ik het uit zou houden op een school vol meisjes. Maar de boeken blijven leuk om te lezen. Dankzij Enid Blyton ben ik dol op spannende boeken en ik hoop dat Sophie Cleverly en Robin Stevens de lezers van nu stimuleren om boeken te blijven lezen. Wellicht helpt het dat laatstgenoemden spannende verhalen verzinnen. Niets is zo fijn als de onthulling van de dader. En het waarom natuurlijk.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Kostschool

 1. Linda

  Moet je toch niet aan denken, alleen met meiden, heel het schooljaar…vond die 2jaar huishoudschool al een ramp…over ouderwets gesproken; huishoudschool :)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik had naar de huishoudschool gemoeten- daar had ik vast heel veel nuttige dingen geleerd. Maar ja, als jij het een ramp vond is het toch maar goed dat ik er niet naartoe ben gegaan.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>