Lezen&Luisteren: LIVE

inCollage_20200826_140916272

Deze langspeelplaten kocht ik voordat ik studio albums van deze bands had. Dus beluisterde ik deze muziekpareltjes en raakte ik gewend aan de live uitvoeringen. Zo erg zelfs dat ik de wat gladdere versies uit de studio saai vond. De LP’s draai ik nog regelmatig, zelfs al heb ik ze inmiddels allemaal op CD.

Natuurlijk zal er een en ander opgepoetst zijn, maar de opnamen blijven rauwer. En je kunt goed horen hoe goed de muzikanten zijn. Op VIVA! schieten de achtergrondzangeressen soms een beetje uit de bocht, maar het is geweldig om te horen hoe goed de samenwerking tussen de heren van Roxy Music is. Synthesizerpartijen die niet bombastisch klinken, een scheurende sax, de betoverende klanken van een elektrische viool en de stem van Bryan Ferry- door deze LP is het één van mijn favoriete bands.

The Tubes heb ik al een paar keer live gezien en de handtekeningen werden op de LP cover gezet toen ik met Renée en Emily na het optreden in de bar rondhingen. Alwaar ik spontaan op mijn haar gekust werd door de zanger. De man op wie ik ooit stiekem verliefd was en wie ik alle teksten kon meezingen. Muziektheater noemde men het werk van The Tubes ooit. Op What Do You Want from LIVE hoor je twee vinylschijven lang een geweldige show. Zou er een DVD van zijn? Helaas, nog niet dus.

Ook zo legendarisch: het afscheidsconcert van The Band. Gevangen in The Last Waltz van Martin Scorsese. Optredens van wat ooit de band van Bob Dylan was, samen met wereldberoemde gasten als Eric Clapton en Joni Mitchell. Overigens zag ik eerste de film in de bioscoop en daarna haalde ik mijn vader over om de dubbelelpee te kopen. The Band bestaat niet meer en drie leden zijn inmiddels al dood.

Overigens vond ik tijdens het zoeken naar deze drie albums ook nog een live LP van Fleetwood Mac. Was helemaal vergeten dat ‘ie bestond en heb er nog maar een keertje naar geluisterd. Wat een slechte opname! Die kan zo met de kraakwagen mee. Tijdens het optreden in Ahoy van 1988 hoorde ik dat helemaal niet. Maar goed, tot mijn live toppers behoort deze plaat dus niet. De drie hierboven zal ik blijven beluisteren.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: LIVE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>