Lezen&Luisteren: Maria Callas biografieën

2017-06-22 10.11.38

De titel van  het boek van Karl H. van Zoggel zegt het al: het leven van Maria Callas was net een Griekse tragedie. Het feit dat ze sterk vermagerde, veel verschillende rollen heeft gezongen en gedumpt werd door een Griekse rijkaard zal zelfs bekend zijn bij mensen die niet van opera houden. Met veel plezier heb ik de boeken op de stapel gelezen, maar nog meer genoot ik van de prachtige foto’s.

Eerlijk gezegd kon het me niet erg boeien. Ja, wel de hoofdstukken waarin het voornamelijk over haar werk ging. De mededelingen over haar persoonlijke leven toch niet. Misschien omdat een zangeres voornamelijk zingt wat er in een partituur staat. Natuurlijk kunnen levenservaringen een extra laag aanbrengen, maar je hoeft geen vreselijke dingen te hebben gedaan om de rol van Medea te kunnen zingen. Of last hebben van een kriebelhoestje zodat Mimi levensecht klinkt.

Van schrijvers en beeldend kunstenaars lees ik wel graag wat hun achtergrond is. Omdat je hun kunst dan soms nog beter begrijpt. Maar goed, er is wel degelijk een reden waarom ik een stapeltje boeken over Maria Callas heb. Dezelfde reden waarom jonge meisjes die niet eens graag lezen toch biografieën over Justin Bieber en wijlen One Direction kopen. Omdat je zoveel respect hebt voor hun werk dat het er gewoon bij hoort. De boeken worden tegenwoordig hoogstens wat doorgebladerd, maar naar de poster van Callas als Turandot kijk ik iedere ochtend als ik uit mijn bed stap.

6 gedachten over “Lezen&Luisteren: Maria Callas biografieën

 1. Claudia

  Ik ga aanstaande zondag naar het concertgebouw in Amsterdam voor een middag Opera Classics, was een aanbieding met Groupon en ik weet zeker dat ik vaak aan je zal denken xxx

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   La Divina, de vrouw met de hemelse stem. Ik heb haar werk op CD en DVD en geniet er vaak van.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>