Lezen&Luisteren: Miljonairskind

IMG_20220922_113614

Mijn vriendin Anita geeft me regelmatig leestips. Meestal gaat het dan om spannende boeken, maar soms komt ze ook met iets romantisch of boeken die voor kinderen zijn geschreven, Ze heeft een dochter van tien die graag leest en vaak lezen ze samen. Als ze een goed boek hebben gelezen, hoor ik dat snel en dan heb ik weer iets voor op mijn wensenlijst.

Vorige week vertelde Anita over de Miljonairskind serie van Ilona de Lange. Het klonk goed en ik heb de drie delen later die week besteld . Ze werden de volgende dag bezorgd en ik begon meteen met lezen. Zondag had ik de boeken uit en ik zit nu te wachten tot deel vier tijdens de Kinderboekenweek uitkomt.

Wat zou jij doen als je belachelijk veel geld won in de loterij? Het van de daken schreeuwen en dan overspoeld worden met bedelbrieven van familie en vrienden? Of juist in je rijtjeshuis blijven wonen, je baan niet opzeggen en het niet gekker maken dan beloven dat je het rijbewijs van de kinderen gaat betalen?

Toen Ronald nog meedeed aan de Staatsloterij zei ik dat het slim zou zijn als winnaars tegen haar familie zouden zeggen dat hij gewonnen had en omgekeerd. Om van eventueel gebedel en gezeur van bloedverwanten af te zijn. Het geldt natuurlijk niet voor ons- wij gaan de lieve familieleden dan een beetje verwennen en dat zijn voornamelijk mensen die Müller heten. Plus enkele uitzonderingen.

In de Miljonairskind boeken hebben de vader en moeder van Zilver Matteo het anders aangepakt. Ze zijn blijven wonen in een bouwval, er wordt nog steeds gewerkt, maar wel in deeltijd. Ze zijn doodsbang dat iemand het doorkrijgt dat ze zo rijk zijn. En omdat ze toch wat lolligs met de gewonnen poen moeten doen, laten ze onder hun eenvoudige stulpje  een droomhuis bouwen.

Achter een kast bevindt zich een lift en zo komen ze bij de slaapkamers als balzalen, het zwembad, de dierentuin, de achtbaan en nog veel meer. Het is een soort ondergronds attractiepark. Natuurlijk zijn er mensen die er achter komen terwijl oma en opa lang van niks weten. De lezer vraagt zich vast af of de bouwvakkers erover kunnen zwijgen en dat had ik ook direct.

Het zijn drie fijne verhalen die ook nog iets aanstippen waar kinderen tegenwoordig mee te maken hebben. Er gebeurt steeds wel iets spannends en dat zal voor veel lezers een reden zijn om lekker door te lezen. Het lijkt mij erg leuk om met een (klein)kind te fantaseren over wat we zouden doen als we opeens heel rijk waren. Waarschijnlijk geen ondergronds paradijs, maar wel een heus landgoed voor de honden.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Miljonairskind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *