Lezen&Luisteren: Scandinavische Misdaadliteratuur- Klas Östergren

IMG_9833

Al jarenlang lees ik graag misdaadboeken die geschreven zijn door Scandinavische auteurs. Het begon decennia geleden met de Martin Beck boeken van Sjöwall en Wahlöö. Op deze Zweedse schrijvers werd ik geattendeerd door mijn vader. Het is erg jammer dat ik hem geen boeken kan geven die ik heb uitgelezen en die hij vast leuk had gevonden. Want inmiddels heb ik heel wat in de kasten en op de iPad staan dat zich afspeelt in het hoge noorden.

De boeken van Camilla Läckberg, Kim Smäge, Anne Holt, Lene Kaaberbøl, Karin Fossum, Unni Lindell, Samuel Bjørk, Karin Alvtegen, Camilla Grebe en Jo Nesbø hebben voor korte nachten gezorgd omdat ik door wilde lezen. Wat me precies aantrekt in boeken die gesitueerd zijn in Scandinavië? Ooit las ik ergens dat de boeken zo bijzonder waren omdat er meestal kritiek op de maatschappij in voorkwam. Misschien is dat wel zo. Uiteindelijk kijken Ronald en ik graag naar Scandinavische series -en voor het gemak reken ik de IJslandse daar ook toe.

In de boekenkast inde woonkamer staat nu al jaren een set van twee boeken van de mij onbekende Zweedse schrijver Klas Östergren. Het bijzondere van deze twee boeken is dat ze met een tussenpoos van 25 jaar verschenen. Waarschijnlijk kocht ik de boeken op een Boekenfestijn. Gelezen heb ik ze nog niet en daar gaat binnenkort verandering in komen. Want ik ben erg benieuwd waar het veelgeprezen Gentleman over gaat en of Gangsters het vervolg is. Maar vooral moet ik het snel lezen omdat ik heb gezien dat het eerste boek inmiddels verfilmd is.

Op Netflix en Videoland kijken we naar iedere Scandinavische film of serie. Tot nu toe zat er pas eentje bij die we belachelijk slecht vonden. Het is bijna een keurmerk, die mededeling dat iets Scandinavisch van oorsprong is. Zodra ik de boeken van Klas Östergren uit heb, zal ik sterren uitdelen op GoodReads. Aan recensies doe ik liever niet omdat ik ze zelf ook mijd. Laat mij maar rustig denken dat de keurige mensen in boek 1 langzaam maar zeker terecht zijn gekomen in de onderwereld. Want ik wil voor het lezen zo weinig mogelijk weten over de schrijver en de boeken. Lekker zonder verwachtingen en voorkennis aan een boek beginnen- er is weinig leuker dan dat.

 

 

6 gedachten over “Lezen&Luisteren: Scandinavische Misdaadliteratuur- Klas Östergren

  1. Pippi Bericht auteur

   Misschien komt het door Astrid Lindgren en is mijn levenslange liefde voor Scandinavië wellicht gevoed door de schrijfster van Pippi Langkous!

   Reageren
 1. Francien

  Oeh gelijk even gekeken naar boeken van de eerste schrijfster die je hebt genoemd.
  Ja hou ik van!
  Leuk om zo weer eens wat nieuws tegen te komen.
  Lees e books van de bieb , heerlijk!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   De boeken van alle genoemde auteurs zijn de moeite waard. Als je een biebabonnement hebt, kan je vast wel boeken lenen van deze schrijvers. Goed idee, dat van die eBooks- dat ga ik ook maar eens doen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>