Lezen&Luisteren: Schoolboek

inCollage_20210325_113123349

Bij het stapeltje boeken dat ik van Rob en Monique kreeg zat een schoolboekje uit de vorige eeuw.Uit 1947 om precies te zijn. Het dunne boekje is gevuld met hele korte verhaaltjes voor MULO leerlingen. MULO (meer uitgebreid lager onderwijs) was een schoolvorm die in 1968 werd afgeschaft. Tot die tijd konden de leerlingen genieten van dit soort leesboekjes.

Dit boekje is nog gekaft met stevig roodbruin papier. Dat heeft iemand zeer professioneel gedaan. ooit kon ik dat ook zo netjes, want op de lagere school moesten we in de laatste schoolweek voor de grote vakantie (zo heette de zomervakantie toen nog) alle gebruikte leerboeken opnieuw kaften. Dat vond ik altijd een leuk karweitje.

Ooit heeft dit leesboekje inclusief woordenlijst ƒ1,30 gekost. Jammer genoeg heb ik de woordenlijst niet, maar ik zie wel dat bepaalde woorden in het boekje gemarkeerd zijn. In het voorwoord staat dat de eerste verhalen al in de eerste klas gelezen kunnen worden. De langere verhalen zijn voor hogere klassen.

Ooit ga ik het hele boek lezen, maar ik heb al wat verhaaltjes gelezen en ze zijn werkelijk niet onaardig. Het is jammer dat ik het Engelse leerboek niet heb dat ik mijn ouderlijk huis rondslingerde. Als jong kind heb ik daar Engels uit geleerd en mijn interesse in deze taal werd aangewakkerd door een Canadese klasgenote en boeken over paarden die in het Engels waren geschreven. Nu lees ik vrijwel alleen Engelstalige boeken en dat komt vast omdat ik er meer dan vijftig jaar geleden mee begon.

 

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Schoolboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>