Lezen&Luisteren: Variaties

mde

Heel lang geleden las ik Jane Eyre van Charlotte Brontë. De wederwaardigheden van een jonge wees die trouwt met haar werkgever heb ik in één ruk uitgelezen. Omdat ik nog jong en onwetend was zag ik het als een heel romantisch verhaal. Dus wilde ik dat ze gelukkig werd met haar Mr. Rochester. Dat hij zijn voormalige vrouw op zolder had opgesloten was alleen maar spannend.

Daarna las ik Wide Sargasso Sea van Jean Rhys. Zij maakte die vrouw tot hoofdpersoon. In dit boek heet ze Antoinette Cosway en in dit boek wordt verteld hoe slecht zij behandeld werd door haar echtgenoot. Je gaat heel anders naar het door Brontë vertelde verhaal kijken. De echtgenoot blijkt echt hartstikke eng te zijn.

Dat is hij ook in The Wife Upstairs van Rachel Hawkins. Nu is het een soort thriller die af en toe hartstikke spannend is. Maar het heeft ook wat chicklit-achtige trekjes waardoor het lekker snel leest. Dit is geen romantisch verhaal over een zielig meisje en het is ook geen boek dat de lezer wakker schudt door te laten zien dat Rochester geen fijne vent is.

Misschien zijn er nog meer variaties op het thema weesmeisje trouwt rijke man. Of ik die graag wil lezen weet ik niet. Het is wel goed zo. Inmiddels kijk ik met andere ogen naar het origineel en ben ik blij dat ik die andere insteek heb gelezen. Wie de luchtige variatie wil lezen hoeft de eerder verschenen boeken natuurlijk niet te lezen. Maar het is wel leuk om de drie boeken met elkaar te kunnen vergelijken.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Variaties

 1. Linda

  Heb ik ooit als boek opgegeven voor m’n examen…ik kwam er niet doorheen, wat was dat zware kost…het is ook verfilmd toch, geloof dat ik dat wel kon volgen ;)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Dan had je misschien net als ik een uitgave met hele kleine lettertjes. Dan is het echt niet te doen als je het verhaal toch al niet zo leuk vindt.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>