Lezen&Luisteren: Wesendonck Lieder

mde

Soms gaat het heel goed, tegelijkertijd lezen en luisteren.Maar dan moet je wel muziek kiezen die je al vaak gehoord hebt. Want anders leidt het maar af. Toevallig heb ik de muziek die ik de afgelopen dagen uren per dag gehoord heb in het verleden vaak beluisterd. Maar dan steeds dezelfde uitvoering en im wilde weleens weten hoeveel er nou eigenlijk zijn. Dan komt het Spotify abonnement wederom goed van pas.

Aan het opzoeken van de verschillende opnamen heb ik een dagtaak gehad. Zat ik met een notitieblok en een pen naast me aan de eettafel te scrollen en te noteren wat ik allemaal had gevonden. De afspeellijst was zo gemaakt, het toevoegen van muziek was een heel gedoe. Het is een hele populaire liederencyclus, zag ik al snel. En de meeste uitvoerenden ken ik niet eens. Al met al best spannend dus.

Het gaat trouwens om de Wesendonck Lieder. Vijf gedichten van Mathilde Wesendonck op muziek gezet door Richard Wagner. Dat die mensen een verhouding gehad zouden hebben is voor mij als gewone luisteraar niet belangrijk. De gedichten zijn wel heel romantisch, dus neem ik maar aan dat de dichteres en de componist gezellig samengewerkt hebben.

Geen idee hoeveel uitvoeringen ik in mijn afspeellijst heb staan. Dik negentien uren, zie ik. Ronald had de afgelopen dagen middagdienst en daarom heb ik heel veel kunnen luisteren. De teksten hou ik er allang niet meer bij. Niet omdat ik alles al uit mijn hoofd ken hoor. Een erg goed geheugen heb ik nooit gehad. Maar ik laat alles gewoon over me heen komen. Zo wen ik aan muziek.

Fünf Gedichte für eine Frauenstimme mit Pianoforte-Begleitung – welke opname me het best bevalt weet ik nog niet. Om daar achter te komen moet ik nog honderden uren luisteren. Gelukkig zijn er nog heel veel boeken die ik moet lezen. Dan zal ik het lezen en luisteren wat vaker moeten combineren. Dus zal ik de komende tijd geen zware kost uitzoeken waarbij ik flink moet nadenken.

 

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Wesendonck Lieder

 1. Linda

  Veel werk is dat hè, heb het ook en nu staat er zoveel op dat ik eigenlijk m’n favorieten te weinig hoor, als ik shuffle…maar is toch wel fijn dat je het kan combineren..

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik kan me inmiddels geen leven zonder Spotify voorstellen. Er staat helaas niet alles op, maar genoeg om de hele dag te genieten van mooie muziek.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>