NEE

IMG_9875

Wat heb ik me geërgerd aan het krantenartikel over boze ouders die de media opzochten om hartgrondig te klagen over het feit dat de basisschool het geen goed idee vond dat kinderen naar school werden gestuurd met appelsap en boterkoek. En dat andere ouders een kort geding aanspanden omdat hun 7-jarige dochter niet bij een vriendinnetje in de klas was geplaatst. De ouders wilden eveneens afdwingen dat hun spruit nooit en te nimmer in een combinatieklas met jongere kinderen terecht zou komen.

Hoogstwaarschijnlijk verlenen zulke ouders geen hand- en spandiensten op school. Dat hoeft natuurlijk niet. Maar als kinderen tegenwoordig niet alles uit hun educatie kunnen halen, komt dat wel omdat onderwijsassistenten en conciërges wegbezuinigd worden. Het zou niet zo moeten zijn, maar het is wel de reden waarom iedere school zit te springen om hulpouders. Jarenlang ben ik als vrijwilliger in touw geweest op de basisschool van Mika en heb ik veel respect gekregen voor de leerkrachten die hun stinkende best deden. En juist dat weigeren ouders die leerkrachten al dan niet fysiek aanvallen.

Waarom er tegenwoordig zoveel terrorouders zijn, weet ik niet. Ja, ik denk dat ik het wel weet, maar ik kan mijn mening niet wetenschappelijk onderbouwen. Wel durf ik te zeggen dat die ouders alleen naar school komen om te klagen. Dankzij deze lieden lopen de 10-minutengesprekken altijd uit. Omdat niemand last mag hebben van mijn mensen- en hondenkinderen hebben Ronald en ik bedacht dat we wat vaker NEE moeten zeggen. Daar word je als opvoeder hartstikke moe van, maar op een dag zie je resultaat.

Dat gezegd hebbende: het pak Oreo’s is opeens verdwenen. Dat had ik inderdaad voor Mika gekocht, maar het zal toch zonder om toestemming te vragen gisteravond meegenomen zijn naar zijn kamer. Dus hier gaat ook nog weleens iets mis. Maar we zijn nooit op hoge poten naar school gegaan. Ook niet toen we van andere kinderen hoorden dat een bepaalde leraar wel erg slecht lesgaf. Want we weten door ons verleden als schooljuf en voetbaltrainer zelf maar al te goed hoe moeilijk het is om kennis en vaardigheden over te dragen.

We zijn de laatste weken ook bezig met het trainen van Blaze. Gewoon omdat het leuk is en we zo snel resultaat boeken. Vanochtend gingen we al om 8 uur met Blaze op stap omdat Ronald nachtdienst had gehad en met een uitgewaaid hoofd wilde gaan slapen. Het werd een trainingswandeling en nu ligt Blaze bij papa in bed omdat hij hartstikke moe is.

2017-09-05 08.40.40

Blaze mag pas achter een bal aan rennen als hij het commando daartoe krijgt. Ook moet hij een op de grond gevallen bal netjes laten liggen. Twee keer NEE en hij begreep het. Nu nog direct gaan zitten naast het gevallen balletje.

2017-09-05 08.44.08

Af en Blijf begrijpt Blaze goed. Zoals veel honden is hij erg enthousiast en daarom gaan wij dit vaak oefenen.

2017-09-05 08.44.29

Netjes lopen hoort ook bij de opvoeding.

2017-09-05 08.47.34

Heuvel op.

2017-09-05 08.47.46 2017-09-05 08.47.48 2017-09-05 08.47.49

En weer af.

2017-09-05 09.04.33

Het koekje mag pas gegeten worden als hij dat te horen krijgt. Inmiddels heeft Blaze het door dat hij ook moet gaan liggen voordat hij thuis zijn brokken naar binnen mag werken.

2017-09-05 09.04.39

 

We hebben in dik een uur een flink aantal keren NEE gezegd. En wij hebben vrij luide stemmen. Net zoals er veel kinderen naar school gaan met suikerbommen in de tas zijn er gigantisch veel mensen die hun hond nooit corrigeren. Tot nu toe ben ik pas twee dames op leeftijd tegengekomen die vonden dat hun chihuahua niet hoefde te gaan blaffen. Er zijn wel mensen die halfslachtige pogingen ondernemen, waarschijnlijk om mij het gevoel te geven dat ze hun hond opvoeden. Zij zeggen dan flemend Foei foei en Niet doen hoor alsof ze tegen hun geliefde Ja schat, op dat plekje moet je wezen kirren. Hun kinderen zullen zulke slapjanussen ook wel niets verbieden. Zo gaat de wereld rap naar de ratsmodee.

4 gedachten over “NEE

  1. Pippi Bericht auteur

   Ik ben zo onder de indruk van Ronald. Die schudt de oefeningen zo uit zijn mouw. En Blaze blijft zijn best doen. Het is zo leuk om ze samen aan het werk te zien.

   Reageren
 1. Tam

  Trainen met honden is leuk hè. Meeste honden vinden dat ook leuk. ( Django niet)
  En die klaag ouders. Zijn er nu zoveel meer. En dan krijg ik de bak ellende over mij heen. En echt dat raakt mij persoonlijk elke keer weer want vloek vloek. Als juf of meneer doe je echt zoveel voor je klas/ groep/ individu , als we kinderen zouden haten dan waren we echt geen leraar geworden hoor. Die vakantie tijd is overrated. Ben nu twee dagen heel veel uren aan het werk en ben al na de kloten van alle gedoe en onmogelijkheden door omstandigheden.
  Maar morgen staan we er weer want de lln. Daar kom je je nest voor uit
  Dus nare ouders vind ik echt pijnlijk.
  Zal ook aan mij gevoeligheid liggen maar dan nog. De percentages stijgen. Helaas

  X

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ronald is een natuurtalent als het gaat om het trainen van honden. Hij schudt de oefeningen zijn uit zijn mouw. Hij geniet ervan en de honden ook. Het is één van de redenen waarom Carla haar honden aan ons toevertrouwt.
   Zo erg dat jij ook last hebt van die nare ouders. Zij hebben alleen maar tijd om te klagen. Hoe zijn die kinderen? Van die etters die weten dat hun ouders de boel toch gaan rechttrekken?
   Die vakanties…… Ik zei altijd: eerst moet ik twee weken bijkomen, twee weken voor aanvang van het nieuwe schooljaar zit ik er al tegenaan te hikken. Ergo: twee onbezorgde weken. X

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>