Op weg (20)

dav

Renée heeft laatst een stiltewandeling gemaakt. Ze vertelde dat ze ervan genoten had. Met Apollo maak ik ook wandelingen waarbij ik mijn mond houd. Af en toe knuffel ik hem en dan zeg ik ten overvloede dat ik mijn liefde voor hem oneindig is. Maar we lopen ‘s ochtends een half uur waarbij ik vertrouw op mijn ogen en oren.

Er zijn mensen die tijdens het uitlaten van de hond oortjes in hebben. Misschien om te converseren via de telefoon, wellicht luistert men naar mooie muziek. Nou, dat laatste doe ik thuis wel. Want er gebeurt onderweg genoeg waarbij je je gehoor moet inzetten. Komt er geen ambulance aan? Komt er een blaffende hond de hoek om? Soms kijk ik graag naar de voor het verkeerslicht wachtende Apollo en hoor ik wel wanneer we mogen oversteken.

Als je niet loopt te kakelen tijdens het wandelen let je zoveel meer op wat er om je heen gebeurt. Dan hoor je de man met de rammelende fietskar, speel je onbedoeld luistervink als twee schoolkinderen op de fiets het hebben over het woonadres van een leuke meid en realiseer je dat veel automobilisten met piepende remmen stoppen en met gierende banden wegrijden. Dan weet je meteen waarom je hond wat schrikachtig reageert.

De boombladeren verschieten van kleur en er liggen er al veel op de stoep. Soms is dat uitkijken geblazen, want er kan zomaar hondenpoep tussen liggen en natte bladeren zijn ook nog eens link omdat je er over kunt uitglijden. In iedere geval ziet het er wel mooi uit, zo’n tapijt van herfstbladeren op de stoep. Die door niemand worden weggeveegd omdat ze op niet bij woonhuizen op de stoep liggen.

 

8 gedachten over “Op weg (20)

 1. Myrna

  Onze ochtend wandeling is een wandeling van stilte.
  Ik heb dat echt nodig.
  Geluiden die mijn stilte verstoren daar kan ik heel geïrriteerd op reageren.

  Reageren
 2. Linda

  Een stilte wandeling is eigenlijk in een drukke stad, haast niet te doen….mooi hè, als die herfstkleuren, dat rode van bladeren, vind ik ook zo prachtig.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Als ik in het weekend voor acht uur met Apollo wandel zijn er bijna geen auto’s en schoolgaande kinderen. Dan is het hier goed te doen.

   Reageren
 3. Cindy

  Ik loop eigenlijk bijna altijd in stilte tijdens mijn wandelingen, die zijn bijn altijd in de duinen of in het bos.
  Moet er niet aan denken om muziek op te hebben, kom dan echt tot rust. En heb het ook echt nodig om tot rust te komen. Thuis is het ook nooit echt stil, hoor altijd wel buren :-(

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   We hebben een buurman die op de gekste tijdstippen aan het klussen slaat, maar eigenlijk is het hier best rustig. Zelf draai ik altijd muziek. Maar buiten luister ik daar nooit naar. Leidt veel te veel af en ik word al bijna iedere keer aangereden als ik oversteek bij de rotonde om de hoek.In het bos of de duinen zou ik ook liever genieten van de stilte.

   Reageren
   1. Cindy

    Ik woon in een benedenwoning in een flat, dus meerdere bovenburen. En daar ben je je altijd van bewust. Heb maanden gekampt met een buurman met een psychose, daar werd ik echt gestoord van. Die is wat rustiger nu.
    Maar bovenburen hoor je altijd, ook al maken ze geen herrie. Sowieso hoor je de leefgeluiden.
    Volgende huis zou ik het liefst ergens op de hei willen… Gaat niet lukken, maar in ieder geval wil ik noooooit meer bovenburen. En liefst ook geen benedenburen.

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     Ons vorige huis was een maisonnette. We hadden veel last van de bovenburen. Daarom wilden we een heel huis voor onszelf :)
     Nu hebben we een buurman die gerust kan klussen in de tuin zonder dat de meisjes ervan gaan blaffen. Die andere buurman daarentegen kan nog niet eens naar zijn schuurtje sloffen of ze slaan aan. Nou moet ik wel zeggen dat ‘ie heen en weer sloft en er komt heel veel herrie uit dat schuurtje. Ons droomhuis staat zeker niet in Spijkenisse!

     Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>