Op weg (4)

dav

Alle honden die ik tot nu toe heb uitgelaten, waren onder de indruk van de Chinese tempelleeuwen die de ingang van het wokrestaurant flankeren. BAM en Blaze vertrouwde ik niet- ik was bang dat ze een pootje zouden optillen, dus ik trok de jongens altijd snel mee. Deze prachtige beelden bezoedelen kan natuurlijk niet.

We zijn het restaurant vaak ingelopen, maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik eindelijk ging opzoeken wat de betekenis van die leeuwen nou eigenlijk is. Ten eerste staan ze meestal bij de ingang van een tempel of belangrijk paviljoen. Dat kan dus ook het oudste Chinese restaurant van dit dorp zijn.

Links staat de leeuwin met een welp en dit staat voor zorgzaamheid. De rechterpoot van de leeuw rust op een bol-een parel die voorspoed en macht symboliseert. Zou het culturele toe-eigening zijn als wij zulke beelden aan weerskanten van de voordeur plaatsten? Want ik vind ze erg mooi en de symboliek bevalt me wel.

Wat me trouwens ook opgevallen is: deze beelden zien er altijd netjes uit. De glazen deuren worden iedere dag gewassen en gezeemd en ik hoop dat het de reden is dat de leeuwen er eveneens keurig bij staan. Of ze worden eveneens geboend of de gekken it dit dorp blijven ervan af omdat de boel zo mooi oogt.

Het kan ook komen omdat het hier om een heel populair restaurant gaat. Waarschijnlijk is iedere inwoner wel een keer binnen geweest. Dat zou ik  trouwens ook weer eens een keer willen. In deze zaak hebben we heel wat bijzondere gelegenheden gevierd en mijn moeder wilde er altijd heen. We moeten dat snel maar weer eens doen om haar te gedenken.

4 gedachten over “Op weg (4)

 1. Linda

  Mooi, zeg…ze zullen vast goed gepoetst worden…is toch het visite kaartje..hoop dat jullie er weer snel zullen eten met z’n allen :)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ze zijn in al die jaren dat ik langs de beelden liep altijd blinkend schoon geweest. Ja, ik hoop sowieso dat ik de familie weer snel zal zien.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>