Volwassen

2017-08-10 19.56.46

Behalve van mijn gezin, vriendinnen en familie hou ik van de Nederlandse taal. Die ik echt niet voor 100% beheers. Niet voor niets wordt mijn moedertaal als zeer complex gezien en daarom ben ik met veel plezier taalvrijwilliger. Heerlijk om uit te leggen waarom je een bloemetje meeneemt voor de gastman of -vrouw en je in het veld een bloempje plukt.

Het lezen van de dossiers die me de laatste maanden toegestuurd zijn, is voor mij dan ook geen  straf. Zelf heb ik namelijk ook de neiging straattaal te weren uit de brieven die ik verstuur om te trachten de waarheid boven tafel te krijgen. Alles wordt door mij uitgeplozen en vooral de conclusie van het testrapport van BAM heb ik wel tien keer gelezen.

Daar staat onder andere in dat BAM alleen door een volwassene uitgelaten mag worden. Laat ik eerst maar zeggen dat ik BAM al bijna vijf jaar een paar keer per dag uitlaat. En dat achtstegroepers veelal groter zijn dan ik en dat ik helaas geen krachtpatser ben. Het is even aanpoten als er een kat voorbijschiet, maar het is altijd goed gegaan.

Maar nou even over het begrip volwassene. Men zal ongetwijfeld bedoelen dat slechts meerderjarigen BAM mogen uitlaten. Toen ik juf was, zei ik het vaak grappend tegen de leerlingen: Ben jij volwassen? Meerderjarig bedoel je! Het feit dat je stemgerechtigd bent, houdt niet in dat je exact weet wat de implicaties zijn van je stemgedrag.

Dus 17-jarige Mika, twee koppen groter dan zijn moeder en dagelijks in de sportschool te vinden, mag niet met BAM naar buiten. Dat hoeft ook niet, want ik wilde een hond. Daarbij heb ik geen baan gezocht omdat ik BAM heb en hou ik van wandelen. Dat hoop ik zeer binnenkort weer met BAM te doen.

 

11 gedachten over “Volwassen

 1. chucky1012

  Eigenlijk zo raar dat er vaak begrippen zijn die toch anders zijn terwijl men hetzelfde bedoeld.
  Zeker weten zal jij binnenkort weer vaak met jullie eigen lieve hond wandelen….
  Prachtige foto.

  Xoxo

  Reageren
     1. Pippi Bericht auteur

      Het OM in de persoon van de officier van justitie die tegen ons klaagschrift in ging, wil niet geloven wat het testrapport zegt. Het eigen testrapport.

 2. Linda

  Het was me al opgevallen dat je zeer goed de Nederlandse taal kan verwoorden..je gebruikt soms woorden die ik even niet weet, zoals van de week, het woord voor buitenwijk! Moet ik eerlijk gezegd opzoeken, anders weet ik niet wat het betekent..hahaha dus ja, je bent er goed in. Hoorde het ook, toen je in een filmpje tegen BAM sprak, hoe mooi je het spreekt, viel me gelijk op. En idd wat is nou volwassen..denk dat Mika meer volwassen gedrag vertoond, dan menig nekje!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik ben een juf, dus ik moet netjes spreken, vind ik. En ik gebruik “banlieu” omdat je dan gelijk denkt aan de onverkwikkelijke situaties in Franse voorsteden. “Suburbs” en “buitenwijken” doen me denken aan boeken van Saskia Noort.
   Overigens moet ik zelf ook vaak woorden opzoeken hoor.

   Reageren
 3. Frida

  Op zich sta ik er wel achter dat/als alleen ‘volwassenen’/meerderjarigen met een hond de straat op mogen..
  Het hondje van mn zusje is laatst behoorlijk toegetakeld door de hond van een kind van een jaar of zeven..dat jongetje kon de hond niet houden toen de hond zich lostrok.
  Voor dat soort kinderen lijkt zo’n regel me prima?
  Een stevige puber is dan inderdaad wel weer een heel ander verhaal ja..
  (Mn zusje was wel pissed en was graag even in gesprek gegaan met de ouders over het uitlaten door zo’n klein jongetje..maar ze is de dagen daarna de hond, plus bijbehorende mensen, niet meer tegengekomen
  Gelukkig ook geen naar nieuws gehoord over politie bellende buurtgenoten ofzo, dus we gaan er even vanuit dat het misschien gewoon een logeerhond was van iemand in de buurt?

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik vind ook dat kinderen geen honden moeten uitlaten. Soms schiet er een kat voorbij en dan vliegt het kind erachteraan. Daarbij: wat als kind en hond lastiggevallen worden door een andere hond? Nee hoor, ondanks het feit dat een hond er vaak komt omdat de kinderen erom gezeurd hebben: uitlaten door volwassenen of flinke pubers. Mika wil BAM niet eens uitlaten omdat er zo naar op de hond wordt gereageerd.

   Wat erg voor de hond van je zusje! En zo onverantwoordelijk van de ouders/verzorgers van dat kind. Je zusje had zeker haar mening moeten kunnen geven. Jammer dat het niet meer kon. Hoe is het met haar hond?

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>